Mölle med omnejd
Välkommen till »Det ljufveliga livet«
Sedan 1800-talet är Mölle känt som ett ställe för starka naturupplevelser, bad och rekreation. Hit kommer människor från hela Sverige, men också från många andra länder. Deet är vanligt att man hör danska, norska och holländska i byn och på Kullaberg.
Mölle har cirka 700 invånare året runt, men på sommaren bor det många fler i byn. Bebyggelsen är småskalig och mycket skiftande. Det finns tre officiella badplatser: Fågelviken, Solviken och Ransvik. Dambadet är uppskattat av många, det ligger strax söder om barnbassängen i Solviken.
På sommrarna fylls hamnen med turister och gästande båtar. På vintern är det lugnare. »Skönt att gå ner i varv när trycket lättar, men redan vid Påsk börjar jag längta efter sommarfirarna«, säger mer än en Möllebo.
För Mölles invånare är Höganäs centralorten, och knappt fyra mil bort ligger Helsingborg, dit bussar och tåg går. Ängelholm ligger också nära, och där finns den regionala flygplatsen.
Klicka på bilderna så blir de större.
Arild
Byn ligger mot Skälderviken, strax norr om Brunnby. Den är mindre än Mölle, men växande. Väster om samhället ligger Tussans badplats.
I Arild finns det flera restauranger, en tennisklubb, en golfklubb med mera.
→ Arild
Bouleklubben i Mölle
Banorna ligger intill stationshuset. Klubben har cirka 150 medlemmar och ordnar ett tiotal tävlingar under säsongen. Tre gånger i veckan är det träning.
→ Mölle Bouleklubb
Brunnby
Brunnby var ett centrum i Kullabygden under flera tusen år. Gravhögarna väster om byn är från bronsåldern. Kyrkan bygdes på 1100-talet. Brunnby församling har flera körer.
→ Brunnby församling
Byföreningen i Mölle
Stationshuset och annexet är navet i Mölle By- och Kulturförenings verksamhet. Under ett år ordnar byföreningen Valborgsfirande, dans och lekar på Midsommarafton, grillkvällar och kulturdagar. På somrarna är det konstställningar, dessutom under Konstrundan i Påskveckan. Byföreningen håller också sin hand över baden i Fågelviken och Solviken.
→ Byföreningens hemsida
Fyren
Kullens fyr öppnades 1900 och den automatiserades 1979. Den är aktiv och har betydelse för sjöfarten. Fyren ligger 78,5 meter över havet och byggnaden är 15 meter hög. Sedan sommaren 2014 är fyren öppen för besökare. Det finns en utställning och en servering.
→ Läs mer om fyren i Möllekuriren
Fågelviken i Mölle
Badplatsen ligger i slutet av Södra Strandvägen. Stora bryggan har två trappor och en bänk i betong längst ut. Till vänster om bryggan finns en liten sandstrand. Knappt hundra meter söderut ligger Lilla bryggan. På badplatsen finns det moderna toaletter, sopkärl och en fast utomhusgrill. Under sommaren är hundar inte välkomna till Fågelviken.
Grand Hôtel i Mölle
Hotellet tronar på Harastolen och utgör en slående anblick från hamnen. Det har flera restauranger, bar och en stor trädgårdsservering. Ett 20-tal rum finns i huvudbyggnaden och ytterligare rum i annexet på samma gata.
→ Grand Hôtel
Hamnen i Mölle
Ruffen är en given mötesplats på hamnplanen. På bänken utanför sitter en klassisk ruffagubbe, tolkad av skulptören Jonas Högström. Hamnen besöks årligen av över tusen fritidsbåtar; mer än i någon annan hamn i Kullabygden.
→ Hamnföreningen
Himmelstorp
Den gamla frälsegården ligger högt på Kullabergs västra sida. Himmelstorp är ett populärt utflyktsmål. Vägen till Nimis går förbi här. Tre av fyra byggnader har hembygdsföreningen hand om. I huvudbyggnaden finns en privatägd caféservering.
→ Kullens Hembygdsförening
Hotel Kullaberg i Mölle
Hotellet är öppet året runt, detsamma gäller restaurangen och baren. Krögaren bjuder emellanåt in kända musiker och ordnar temakvällar.
→ Hotel Kullaberg
Ica Skeppet
Skeppet är den närmaste butiken med dagligvaror i trakten. Beatrice och Johannes Samuelsson tog över affären 2015.
Skeppet är öppet från klockan 08 till 21 alla dagar. → Ica Skeppet
Krapperup
Godset har spelat en stor roll i Kullabygden under lång tid – och gör det alltjämt. Släkten Gyllenstierna var den sista privata ägaren. I dag ägs egendomen av en stiftelse som bland annat producerar spannmål, sköter slottets trädgård, stödjer forskning och ordnar kulturevenemang.
→ Krapperupsstiftelsen
Kullaberg
Västra Kullaberg ägdes av ett aktiebolag fram till 1999. Då tog staten över och i dag sköts både västra och östra Kullaberg av Länsstyrelsen. Området drar årligen hundratusentals besökare. Bilden är från Björkeröd, byn i östra Kullaberg.
→ Kullabergs naturreservat
Lerhamn
Det här är Mölles närmaste grannby, fyra kilometer söderut längs gamla banvallen. I hamnen finns det flera badtrappor, en trampolin och en badflotte. Sandstranden är den bästa i Mölles nära omgivningar, och den uppskattas av familjer med småbarn.
→ Läs mer i HK-magasinet 2016
Mölle Golfklubb
Kullagården är navet i Mölle Golfklubb. Artonhålsbanan är kuperad och vetter mot både Öresund och Skälderviken. Klubben har cirka 500 medlemmar, och därtill kommer ett stort antal så kallade greenfee-spelare.
→ Mölle Golfklubb
Mölle hässle camping
Campingplatsen drivs av First Camp. Inom området finns det bland annat en simbassäng, en lekplats, en minigolf-bana, och en butik med ett begränsat utbud av dagligvaror.
→ First Camp Mölle
Mölle kapell
Kapellet ingår i Brunnby församling som svarar för den löpande driften. Flertalet Möllebor är medlemmar i kapellföreningen, som ordnar konserter året om, vårdar kapellets inventarier, ställer upp med kapellvärdar etcetera.
→ Läs mer i Möllekuriren
naturum
Intill fyren finns naturum som drivs av Naturvårdsverket. Besökarna kan titta på utställningar och filmer, boka guidade turer i Kullaberg, köpa kartor och böcker med mera.
→ naturums hemsida
Nimis
Lars Vilks konstverk ligger några kilometer från Himmelstorp, vid stranden av Skälderviken. Det är svårt att ta sig dit, särskilt den sista biten. Men besökarna brukar efteråt tycka att det var värt besväret.
→ Läs mer i Möllekuriren
Nyhamnsläge
Detta är Mölles närmaste, större samhälle. I byn finns det bland annat förskola, fritids, grundskola, Ica-butik, damfrisering, tandläkare och restaurang. På sidan om hamnen ligger en sandstrand. Byföreningen brukar ordna aftnar med sill flera gånger under sommaren.
→ Nyhamns byförening
Ransvik
Badplatsen blev populär omkring år 1900. Kvinnor och män badade tillsammans, vilket inte var så vanligt på den tiden. Många besöker Ransvik alltjämt. Sportdykare startar gärna härifrån. En servering ligger strax ovanför badplatsen.
→ Ransvik Havsveranda
Seglarskola
Varje sommar lär Kullens Segelsällskap ut hur man seglar optimistjolle och tvåkrona. De flesta deltagarna är unga, men det finns också en vuxenkurs. Det röda klubbhuset ligger i anslutning till Lilla hamnen, och båtarna läggs upp strax intill när de inte används.
→ Kullens Segelsällskap
Skånetrafiken
Hållplatsen ligger intill stationshuset. Den som ska flyga ut i världen kan ta bussen till Helsingborg och fortsätta med tåget till Kastrup. Sommartid går det en buss fram och tillbaka till Fyren.
→ Skånetrafiken
Solviken i Mölle
Höganäs satsar för fullt på fem badplatser i kommunen, och Solviken är en av dem. Dessutom sköter kommunen sju badplatser, men inte lika ofta; Fågelviken finns med i den gruppen. Förutom den stora bryggan i Solviken finns det ett dambad, en barnbassäng, ett soldäck, gungor och en kiosk.
→ Kommunens hemsida om baden
Stationshuset och annexet
i Mölle
Så gott som varje dag, året runt, pågår någon form av aktivitet här. Det är ett verkligt kulturhus. Kommunen äger fastigheten, men byföreningen har hand om den. Under Påskveckan och på somrarna är det konstutställningar.
→ Byföreningens hemsida
Tennisen i Mölle
Tennisklubben har två grusbanor, en gjuten minitennisbana och ett bollplank. Från midsommar och en bit in i augusti är det full fart i klubben. Tennisskolan drar många deltagare, liksom Möllespelen i mitten av juli.
→ Mölle Tennisklubb